torsdag 2. september 2010

Gratulerer med dagen fra NRK

To statsråder har fylt 50 år, med få dagers mellomrom. Jonas Gahr Støhre den 25. august, Kristin Halvorsen i dag, 2. september. Begge har blitt intervjuet på NRKs Politisk Kvarter på bursdagen sin.

Intervjuene forteller lite nytt om statsrådene. Men de forteller svært mye om hvordan media virker generelt, og NRK sin over grensen pinlige, nesegruse beundering for enkeltpolitikere spesielt.

Her er programleder og intervjuer Håvard Kleppas (HK) spørsmål til Jonas Gahr Støre i forbindelse med hans femtiårsdag:

”Han er den mest populære i regjeringen og regnet som kronprins i Arbeiderpartiet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er femti år i dag. Gratulerer med dagen, Jonas Gahr Støre”

(Innslag med hilsen fra Statsministeren )

HK: ”Hvordan kjennes det, Jonas?”.

HK: ”Så det er ingen krise å spore?”

HK: ”Hvor mye betyr familien for deg?”

HK: (ler) ”Du må ha en skikkelig A-menneskefamilie da, siden dere har rukket å feire allerede nå?”

HK: Du er svært populær som utenriksminister, men hva er det vanskeligste med den jobben?

(Helge Lurås fra NUPI hilser)

HK: Hvorfor må vi være i Afghanistan?

HK: ”Så får vi snakke litt mer om deg som person (ler) siden det tross alt er din femtiårsdag”
[JGS: ”Store overganger her”]
HK: ”Haha, ja det er det. Det er vel en del av jobben din, å skifte tema stadig vekk?”
[JGS: ”Ja, det er det”.]

HK: ”Du har et ekstremt formidlingsbehov. Hvor henter du styrken din fra?”.

(Stoltenberg hilser igjen, og sier Gahr Støre må fortelle flere av sine morsomme historier. )

HK: ””Morsomme”, Jonas. Kjenner du deg igjen i det?”

HK: ”I sommer gikk debatten i Aftenposten om mangel på intellektuelle i Norge og du fikk høre at du ikke er intellektuell, samtidig blir du omtalt som flinkis. Er du intellektuell?”

HK: ”Så du er intellektuell?”

HK ”Er du forberedt på kritikk når du har invitert kronprinsparet til feiringen på lørdag?”

HK: ”Hvor lyst har du til å bli statsminister?”

HK ”Er det synd for deg at Jens Stoltenberg er bare bitte litte grann eldre enn deg sånn at du kunne fått sjansen tidligere? (ler)”

HK: ”Hvorfor posisjonerer du deg i partiorganisasjonen hvis du ikke vil bli leder i partiet?”

HK: ”Hvor er du om ti år?”

Slik bygges en helt. Kort oppsummert kan man vel si at med unntak av en kort passasje - ett spørsmål - om Afghanistan får Gahr Støre gjennomgående nesegruse spørsmål som bygger opp om seg, sin person og hvorfor han er så flink. "Hvordan føles det, Jonas?". "Hvor henter du styrken din fra?". "Hvor lyst har du til å bli statsminister?"."For en utrolig familie du har". Og så er Jens Stoltenberg hentet inn for å fortelle hvor morsom Jonas Gahr Støre er når han forteller historier.

Intervjuet er pinlig, fordi det står i så grell kontrast til nøyaktig samme bursdagsprat en uke senere, når Kristin Halvorsen intervjues på samme radioprogram. Intervjuet med Kristin var et helt normalt intervju på Politisk Kvarter:

Ingunn Solheim (IS) er programleder og ønsker velkommen: ”I dag fyller kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen 50 år. Gratulerer med dagen og velkommen i studio”

IS: ”Var det å gå ut offentlig ut mot Senterpartiet og Liv Signe Navarsete en måte å bringe sprut inn i regjeringa på?”

IS: ”Men du har etterlyser sprut, og hva gjør du for å få sprut inn i regjeringa?”

IS: ”Men nå snakker du om dine saker. Spruten i regjeringa og begeistringa rundt det rødgrønne alternativet … hvordan får dere til dette framover?”

IS: ”Kan du da garantere at Ap, SV og Sp kommer til å gå til valg sammen i 2013, og vi får ei tredje runde med rødgrønt samarbeide?”

IS: ”Det er lenge til 2013 så vi får ta flere runder på dette før den tid. Mantraet fra SV gjennom hele regjeringsperioden har vært at de vinner mer innenfor enn utenfor regjering”

(Hilsen fra Høyres utdanningsminister Kristin Clemet)

IS: ”Hvor lang tid tar det før SV foreslår premiering av flinke skolebarn?”

IS: ”Er du fornøyd over at Kristin Clemet mer eller mindre omtaler deg som administrator av hennes egen politikk?”

(Hilsen fra SU-leder)

IS: ”Du sa før du selv kom i regjering at Statsminister den gangen Kjell Magne Bondevik skjøv folk ut i kulda, kaster fyrstikker etter de fattige, og at det å avskaffe fattigdom var bare et spørsmål om politisk vilje. Tall fra SSB viser at tallet på fattige ikke har vært så høyt som det er nå på over ti år, og det har økt hele veien siden 2005 da dere overtok i regjering. Kunne du og SV ha gjort mer enn det å ha gjort bostøtte og leksehjelp for å bekjempe fattigdom?”

IS: ”Men hvordan forklarer du at fattigdommen øker?”

IS: ”Betyr det at du er klar for å gjenreise ordtaket om at du skal bekjempe og utrydde fattigdommen?”

IS: ”Og så skal vi snakke om deg. Vi skal gå 27 år tilbake i tid. Da sendte NRK fjernsynet en valgdebatt mellom ungdomspolitikere den gangen, blant annet Jens Stoltenberg” (lydklipp)

IS: ”Var du nervøs? (ler)”

IS: ”Stemmen har endret seg litt siden den gangen (ler). 50 nye år har jeg lest er ditt nye slagord. Dette har du sagt til NTB, og du er blant de lengst sittende partilederne. Skal du bli norsk politikk sin nye Haakon Lie, eller (ler), eller vil yngre krefter få slippe til etter hvert?”

IS: ”Spørsmålet mitt var vel egentlig når gir du deg”.

Jeg er ingen stor diskursanalytiker, men jeg kjenner igjen lyden av en helt som bygges når jeg hører den. Forskjellen mellom de to intervjuene er åpenbare. Intervjuet med Kristin var et helt normalt intervju på Politisk Kvarter. Intervjuet med utenriksministeren var medhårs jattende, journalistisk dårlig, over grensen til det pinlige.

Der Kristin Halvorsen får en hilsen med journalistisk snert fra Høyres Kristin Clemet, hennes politiske rake motsetning, som "skryter" av henne for å gjennomføre Høyres skolepolitikk, får Jonas Gahr Støre en hilsen fra sin venn, kollega og partikamerat Statsministeren. Mens Kristin Halvorsen blir spurt om når hun har tenkt å gi seg, blir Jonas Gahr Støre spurt om han blir statsminister. Der Kristin blir spurt om hva hun har gjort for å få mer sprut i regjeringen, blir Jonas spurt om hvor han henter styrken fra. Der hun er administrator, er han intellektuell og flinkis.

Slik bygges det helter i dette landet.

Ikke ett kritisk ord om hvorvidt Ap har vært en brems i arbeidet mot fattigdom, eller arbeidet for miljøet. Ikke ett kritisk ord om Arbeiderpartistatsråden som søkte jobb i Høyres stortingssekretariat. Ikke ett kritisk spørsmål om hva som er hans utenrikspolitiske prosjekt, eller om han har vært en brems eller drivkraft for å ha endret den norske Afghanistan-retorikken over "fra militær til politisk løsning".

Det er selvsagt hyggelig for Jonas Gahr Støre at NRK velger å bygge ham opp på denne måten. Og det er en seier for feminismen at Kristin får de tøffe spørsmålene, mens Jonas får de intetsigende spørsmålene.

Men det er først og fremst en journalistisk ytterst pinlig affære av NRK.

1 kommentar:

  1. Ukeslutt på NRK P1 og P2 no, i samband med statsrådgåvesaka:

    "Og no skal vi ut på gata og spørje folk om kva dei ville ha gitt Jonas i gåve."
    Etter å ha nemnt at Navarsete var innblanda, og at ho var meir snuskete enn Støre.

    Har han vore vener med NRK-styret og Bjerkaas òg, lenge før han vart utanriksminister?

    SvarSlett