torsdag 28. oktober 2010

Vannbacon, fosfatfisk

"Konkurranse gir mangfold, riktig pris og kvalitet" heter det gjerne. Dette er teorien. I praksis ser vi helt andre resultater. På grunn av økt priskonkurranse på matmarkedet pumpes kjøtt og fisk full av vann for å få prisen ned og fortjenesten opp. Varene tilsettes også fosfater, E 450, for å holde på dette kunstige vannet. Resultatet er så semmert at selv folk i bransjen nekter å spise produktene de selger. 

Høyresiden har hele tiden backet opp en slik strategi, fordi de mener priskonkurranse er bra for kundene, og fører til innovasjon. Men hvilke innovasjoner? Å montere en vann- og fosforinjisator på produksjonslinja gir selvsagt noen slags nye produkter - vannbacon og fosfatfisk - men er det smart? Er det sunt? Er det bra for forbrukerne?

Selvsagt ikke. Den som taper på dette, er kundene. Både fordi de får i seg kunstige stoffer - og fordi de betaler kilopris for fisk og bacon, mens det de får er bare vann.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) har helt rett når han sier at maten er for billig. Mat skal ikke være først og fremst billig. Den skal være først og fremst sunn, trygg og ren. Vi må alle komme oss ut av det blindsporet som sier at om bare konkurransen er hard nok, så blir alt billig og bra. Slik er det ikke.

Beviset finner du i nærmeste lavpriskjede. 

Se etter E 450. 

2 kommentarer:

  1. Dette er vel mer et klassisk eksempel hva som skjer når man praktiserer ekstrem proteksjonisme, som tilfellet er for norsk landbruk. Har du smakt bacon utenfor Norges grenser. Den er generelt av en helt annen kvalitet enn den du finner innenfor Norges grenser, svært mye bedre.
    Hva mener du dette skyldes? Andre lands satsing på lukkede landbrukssamvirker og monopol?

    SvarSlett
  2. Jeg var nettopp i Danmark og kjøpte tilsynelatende bra bacon der. Danskene er jo nær,est verdensmestre i bacon. Men også den fosset det hvite perler ut av. Så at det er så mye bedre i utlandet har jeg absolutt ikke grunnlag for å si.

    SvarSlett