Følgende inntrykk ble samlet inn på Dagsrevyen 19.00 den åttende februar 2010:
- Høyre-ordføreren på Stord (hvor Aker har et stort verft) sto direktesendt på Dagsrevyen og mente at regjeringen burde ha krevd norske underleverandører.
Som ordfører gjør hun vel det hun må for sin kommune. Men dette er altså en dame som er medlem i et parti som har vært med på å innføre EØS-avtalen i Norge, som nettopp er den avtalen som sier at det ikke lengre er mulig for Norge å kreve norske underleverandører til leveranser på norsk sokkel (ja, vi gjorde det slik før, for å bidra til å utvikle norsk industri - men det var før EØS).
Eller kanskje kunne vi styre Statoil til å velge norsk - de var jo partnere her med Eni? Men når så du sist Høyre ta til orde for å bruke det offentlige eierskapet til noe fornuftig? Sist jeg sjekket, skulle de selge seg ned i Statoil. Det blir det mindre, ikke mer styring av. - Så står LO-lederen Roar Flåthen fram og beklager tildelingen. Han sier at tildelingen vil gjøre situasjonen enda mer krevende for norsk verftsindustri, og at LO er svært bekymret for utviklingen.
Javel. Men om han er skikkelig bekymra, så hadde han kanskje lagt inn en innsats for å endre norske konsesjonsvilkår, noe som etter all sannsynlighet ville utfordret EØS-avtalen.
Tør han dèt? Eller er det bare krokodilletårer? - Og så har vi den kjære kommentator Per Valebrokk fra E24, som mente at det var "helt riktig at Aker ikke fikk kontrakten, fordi når de ikke fikk kontrakten så gjenspeiler dette bare at Aker ikke var best".
Eller sagt med andre ord: Sirkelen er rund fordi den er sirkelformet, og har form som en runding.
Takk Gud for kommentatorstanden nå som Leif Juster er død.
(Så kan du selvsagt innvende at SV, som var mot hele Goliat-tildelingen, burde være de første til å holde smella. Det synes jeg er et betimelig argument. På den annen side: Jeg nekter ikke høyrefolk å mene noe om offentlig sektor).
Og de fleste ser ut til å glemme at Aker Solutions er større utenfor Norge enn hjemme. Mer enn 50% av de ansatte befinner seg utenfor landets grenser. Men proteksjonistiske virkemidler skal selvsagt bare gjelde her, eller?
SvarSlettTakk for kommentar!
SvarSlettVi brukte jo proteksjonistiske grep for å bygge opp en norsk oljeindustri i verdensklasse. det er jo forsåvidt ikke noe argument for å fortsette - man må snart kunne tenke at den burde klare seg selv.
På den annen side: Veit vi at ikke Korea har subsidert sine verft? I så fall: Urettferdig konkurranse løses jo ikke ved at den ene parten står ren og rank. Jeg synes å huske at koreanske subsidier av verftene også var bakgrunnnen for oprettelsen av verftsstøtta i sin tid.