I dag ble det kjent at den nederlandske regjeringa sprekker på grunn av spørsmålet om soldater i Afghanistan. Ap-KrF-koalisjonen var uenige om de skulle forlenge soldatene de har utplassert i sør, som de for to år siden lovet å hente hjem etter to år.
Det er en veldig interessant utvikling. Først og fremst forteller dette hvor politisk krevende og hvor mye sprengstoff det egentlig er i Afghanistan-spørsmålet. Mye mer enn mange norske medier forstår. At en regjering sprekker i det hele tatt er ikke hverdagskost. At den sprekker på et utenrikspolitisk spørsmål er veldig sjelden.
Årsaken til motstanden er ikke bare at stadig flere unge NATO-soldater dør i Afghanistan, slik blant annet NRK antydet i kveldens Dagsrevyen.
Hovedårsaken er det faktum at NATO-medlemmer stiller sine soldater til disposisjon til en krig som ikke virker, i et land som har ingenting med NATO å gjøre i det hele tatt.
Kan Nederland bety starten på slutten for NATOs aktiviteter i Afghanistan?
“If the Dutch go, which is the implication of all this, that could open the floodgates for other Europeans to say, ‘The Dutch are going, we can go, too,’. Det sier Julian Lindley-French, professor i militærstrategi på forsvarets Høyskole i Nederland, til IHT.
I Norge er det forskjeller og likheter med den parlamentariske situasjonen i Nederland.
- Den store likheten er at i Norge er det ett regjeringsparti - og ikke alle - som ønsker sterkt å trekke de norske soldatene ut av Afghanistan. '
- Den store forskjellen er at i Nederland var det Arbeiderpartiet som ville trekke soldatene ut, mens i Norge er det Arbeiderpartiet som insisterer på at soldatene skal være der.
Vi får se hvor lenge det varer. SV har fått rett før. Da SV var mot det planlagte rakettskjoldet fordi vi mente det bidro til rustningsspiralen ble vi latterliggjort av høyresida. Så sa Obama nei til rakettskjoldet, og nå holder høyresida kjeft, og Arbeiderpartiet kunne trekke pusten igjen.
Da SV sa at vi må forhandle med Taliban ble vi latterliggjort. Så sier Obama det samme. Nå går Jonas Gahr Støre rundt og sier det samme. Ingen ler lenger.
Hva skjer med de norske soldatene i Afghanistan? I regjeringsplattformen står det at "...i lys av utviklingen i Afghanistan kan det bli aktuelt med en gradvis nedtrapping av vårt militære engasjement".
Situasjonen i Nederland er ikke noe begrunnelse for at situasjonen i Afghanistan har endret seg. Men den viser at stadig flere tør å stille de vanskelige spørsmålene; om NATO-lojaliteten, om krigen i Afghanistan og om hva som skal til for å sikre freden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar