søndag 15. november 2009

Ideen om markedet

Da USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan vitnet for representantenes hus høsten 2008, innrømmet han: "De av oss som har trodd at bankenes egeninteresser skulle beskytte aksjonærenes innskudd, står nå sjokkerte og vantro tilbake". 

Greenspans innrømmelse er ikke bare en kritikk av markedet, men av ideen om markedet. Markedsteorien, som studenter lærer på universiteter og høyskoler, er nettopp ideen om markedets evne til selvregulering og vekst gjennom opplyst egeninteresse. Hvis dette viser seg å være feil, må lærebøkene skrives grunnleggende om. Jeg er redd Greenspan har rett. Av 15.000 økonomer var det åtte som forutså finanskrisa. Det er dårligere treff enn om man hadde brukt terninger.

Finanskrisa er for markedstroen det samme som murens fall var for kommunismen. Vår kunnskap om hvordan økonomien egentlig fungerer er fortsatt svak, selv over 200 år etter Adam Smith. Nobelprisen i økonomi 2008 gikk til en person som greide å forklare hvordan Sverige kan eksportere Saab til Tyskland samtidig som Tyskland selger BMW til Sverige. Så langt er vi kommet. Ikke lenger.

Etter finanskrisen snakker det om tiltakspakker. Den viktigste jobben som nå må gjøres, er på norske universiteter og høyskoler. Disse har ansvaret for at det utvikles og undervises i et økonomifag som faktisk forteller oss noe viktig om hvordan verden faktisk fungerer.

Slik er det ikke i dag.

Innlegget sto på trykk i Adressavisa høsten 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar