torsdag 6. mai 2010

Get your priorities right

Samtidig med at Kristin Halvorsen og Erik Solheim slipper nyheten om at det kommer 500 millioner kroner til satsing på miljøteknologi, har VG Nett som toppsak at Didrik Solli-Tangen ikke vil stå på samme scene som Alexander Rybak.

Det er det lett å latterliggjøre. Det skal jeg ikke - bare understreke at hver eneste avis, i svært mange saker, står overfor følgende strategiske spørsmål: Skal vi gi folk det vi tror folk vil ha - eller skal vi gi dem det som er viktig?

Her finnes det selvsagt ikke noe fasitsvar, og ulike aviser betoner dette ulikt. VG er mer til det første, Klassekampen og Dagsavisen er mer til det siste.

De vakreste er imidlertid er når man greier å kombinere de to hensynene: Når avisene greier å få folk til å bli interesserte i - ville vite mer om - det som er viktig.

Jo, det er mulig.

TV2-reportere Connie Bentzrud og Asbjørn Øyhovden fikk i går en pris for det journalistarbeidet de har gjort om kommuners praksis rundt barnevernsbarn. Temaet berører kompliserte, men veldig viktige spørsmål. - Tidligere brukte journalister som regel biologiske foreldre som kilde i barnevernssaker. Disse journalistene har satt fokus på barnas situasjon, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Reportasjene peker indirekte på en positiv utvikling vi har sett de siste årene, nemlig at det i mindre og mindre grad er biologiske foreldres rettigheter som er utgangspunktet for reportasjen, men barns rettigheter. Det er bra.

Men prisen gjør også at pressen må stille seg noen litt større spørsmål: hvordan behandler vi andre, vanskelige, men viktige områder?

Er det mulig å gjøre klimaspørsmålet mer interessant, nært, viktig for folk flest enn man har gjort til nå? Utenriksspørsmål? Den økonomiske politikken?

Her har mediene muligheter som de ikke har fullt utviklet i dag. Saken med Didrik Solli-Tangen er et bevis på dette.

1 kommentar:

  1. Hmmmm....da jeg leste innledningen på innlegget ditt, slo det meg at vi kanskje omsider skulle få et mer nyansert og ikke så ensidig utspill, i den pågående debatten om hva media "bør" skrive om. Som du sier, det er ingen fasitsvar. Det er noe om at noen liker mora, andre liker datra, slik er det bare. Ingenting er - objektivt sett - mer viktig enn noe annet. Står man for et slikt syn, er det vanskelig å bli oppfattet som noe annet enn arrogant i så måte. Sorry...Jeg leser heller om GP enn politikk. Rett og slett fordi musikk er mer interessant for meg.

    SvarSlett