mandag 12. april 2010

Blame game

Eks-samferdselsminister Torild Skogsholm (V) gir over en dobbeltside i Dagsavisen i dag politikerne det glatte lag for håndtering av togforfallet, og mener politikerne svikter jernbanen. - Politikerne svikter i alle leire, sier hun, og mener det ikke er rart at folk får politikerforakt.

Det var rette ræva som feis.

Hun kunne begynne med å ta et oppgjør med seg selv. Hun var statsråd i Bondevik to med ansvar for tog. Den regjeringa gjorde to ting for jernbanen:

For det første gikk budsjettet for drift og vedlikehold NED - med 200 millioner kroner over fire år.

Ned!

Det ble mindre penger til vedlikehold (under den rødgrønne regjeringa har vedlikeholdet økt med 25 prosent). Tallene ser du her.

I tillegg hadde hun en plan for å kvitte seg med alle ansatte i Jernbaneverket som drev med vedlikehold. Sammen med Frp vedtok hun i desember 2004 å konkurranseutsette alt vedlikehold som Jernbaneverket utførte. Jernbaneverket skulle ikke ikke få delta i konkurransen om oppdragene. Norge ville med dette bli ett av landene i Europa som går lengst i å sette ut vedlikeholdet på anbud.

Jernbaneverket var superbekymra for om det vil finnes nok spesialister som kan reparere jernbane i tida framover.

Resultatet ser vi i dag.

Situasjonen i jernbanen er et resultat av mange statsråders forsømmelser, noen av dem verre enn andre. Skogsholm er en av dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar