tirsdag 13. april 2010

Litt mer høyrepolitikk?

Verken Sp, SV eller Ap gjør det særlig bra på målingene for tiden. SVs leder Kristin Halvorsen sier prosjektet mangler sprut. TV2 melder i dag at gallupen forteller at 70.000 velgere har gått fra Ap til Høyre etter valget i høst, ingen har gått motsatt vei.

Det store spørsmålet nå er om disse målingene skal tolkes som et signal på at regjeringen faktisk mangler sprut - eller om den mangler høyrepolitikk. En uhørt tanke, sier du? Feil spørsmål, sier du? Enig, sier jeg.

Men med for mye av blikket festet på tallene, og for lite forankring i hjertene ville dette raskt kunne blitt en ikke helt utenkelig konklusjon for en analytiker i panikk: Den om at "siden vi har mistet 70.000 velgere til Høyre, så er det eneste riktige å bli litt mer som dem".

Det er selvsagt ikke situasjonen. Hvilke Høyre-saker er det Høyre har vokst seg store på i de siste målingene? Kan du nevne én? Har du hørt noe om skatteletter fra dem på en stund? Privatisering? Konkurranseutsetting? Nei. Det eneste Høyre er kjent for den siste tiden er at de kommer til å si ja til det omstridte datalagringsdirektivet. Og at Erna smiler av gode målinger. Ingen av dem forklarer Høyres vekst.

Det er hyggelig for Høyre at de går fram. Men forklaringen på Høyres vekst er - om man skal lete etter én forklaring - sannsynligvis heller å finne i regjeringen sjøl, enn i Høyre.

Derfor vil innfallet om å bruke Høyres politikk som en politisk inspirasjonskilde - som alternativ til å gi regjeringen litt mer trøkk, retning og sprut - være politisk selvmord på flere nivåer: Det ville blitt tolket som en ydmykende innrømmelse av at de andres politikk er mer riktig enn den som den rødgrønne regjeringen gikk til valg på. Det ville betydd mindre konflikt mot høyresida, mindre debatt og færre politiske trefninger.

Og ikke minst ville det vært en resignasjon over eget prosjekt.

1 kommentar:

  1. Høyresiden er best...når det ikke gjelder.
    Hadde det vært valg om en mnd. hadde jeg vært skremt over en slik måling, likevel er det 3 1/2 år til enste valg så dette er ikke noe å bekymre seg over.

    SvarSlett