torsdag 15. april 2010

Elefant i glassmagasinet

En gammel vits går slik:

- Veit du hva elefanten gjør i glassmagasinet?
- ??
- Den gjør akkurat det den vil.

Litt sånn føler jeg oljeindustrien oppfører seg nå, etterhvert som de kommenterer rapportene om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. De er store, mektige - og selv om det de gjør er feil, gjør de akkurat det de vil (det å gjøre som man vil, betyr i denne sammenhengen å ha dårlige svar på gode spørsmål).

Oljeselskapene har per i dag tre argumenter:

1) "Det er så mye olje og gass der".

Oljeindustriens Landsforening (OLF) la i fjor fram en rapport der de anslår ressursene utenfor Lofoten til 3,4 milliarder fat olje, og olje og gass av en verdi på opptil 1.200 milliarder kroner.

Vi får nå se om dette tallet stemmer. Spørsmålet er uansett om oljeindustrien mener at vi aldri kan verne et område fordi det skal være så mye penger å hente der? Jeg heier på miljøvernminister Erik Solheim som sier at det ikke er noe avgjørende argument om det ligger store verdier der. Han har helt rett. Både fordi miljøargumentet er godt nok i seg selv. Og ikke minst fordi vi allerede har mye mer oljepenger enn vi kan bruke.

2) "Bunnforholdene er slik at vi kan åpne opp for boring noen steder".

Ja, det kan vi. Om det bare var bunnforholdene som var viktige. Det finnes mange sårbare korallrev i de store områdene. 330 stykker for å være nøyaktig (sjekk de lekre bildene). Og mange steder er det ikke sårbare korallrev. Men økt oljeutvinning er ikke bare om korallrev, det er også noen andre store spørsmål med i bildet:

- Hva vi skal leve av i framtida?
- Skal ledelsen i oljeselskapene virkelig bestemme Norges framtid?
- Er det helt ok å øke norske klimautslipp med viten og vilje?
- Hva betyr dette for fisken?

3) "Fisken vil ikke dø ut". En rapport fra Veritas sier at fisken ikke vil dø ut selv med store oljeutslipp. Nei, og det er da heller ikke problemstillingen. Du kan røre rundt en desiliter olje i et akvarium og se hva som skjer. Alle fisken dør kanskje ikke. Men ville du spist de som var igjen?

Fisk dør ikke ut på grunn av oljeutslipp, de dør ut på grunn av overfiske. Det betyr ikke at oljeutslipp ikke er viktig. Det dreier seg helt konkret om kjemikalier i matfatet, og hva dette gjør med fisken på sikt - og ikke minst ryktet om fiskens renhet.

1 kommentar:

 1. Hadde AP evnt Høyresiden minus Venstre som
  ikke passer inn noen steder hadde oljeletingen
  vært kommet i gang for lengst.SP svelger kameler
  vær dag bør trekke seg fra Regjeringen:
  SV vil helst verne hele landet.


  AVE

  SvarSlett