tirsdag 16. mars 2010

Dynamisk

Det finnes små og store gleder i livet. Det å være dynamisk er vel en av dem.

I hvert fall om du spør Høyre. For Høyre er nemlig veldig positiv til noe de kaller "dynamisk skattepolitikk".

Høres kult ut, ikke sant?

Det er bare at "dynamisk skattepolitikk" egentlig er et annet ord for skattelette. Og skattelette betyr at det blir mindre penger til offentlig velferd. Kall meg udynamisk, men det er jeg mot.

Og det betyr at noen skal få betale mindre skatt enn de gjør i dag, som - om Høyre får bestemme - gjerne er de som har mest fra før. Det er jeg også mot.

Nå vil tilhengerne av dynamisk skattepolitikk innvende at det dreier seg bare om å sette ned skattene i første omgang, for å få inn mer skatter i andre omgang. At meningen ikke er å sette ned skattene, men å øke moroa (arbeid, handel, produksjon). Og når moroa øker blir det større skattegrunnlag. Når skattene går ned, sier Høyre, vil nemlig folk jobbe mer og handle mer og så vil skattegrunnlaget øke. Og når skattegurnnlaget øker vil skatteinntektene øke.

Hurra. Eller? Litt som å heise seg selv etter hårene, spør du?

Joda. Høyre tar nemlig feil på mange nivåer.

Hele forslaget bygger på ideen om at om vi bare setter ned skattene, så stiger veksten. Men det er jo ikke slik at land som tar inn skatt ikke har økonomisk vekst. Det er jo ikke slik at land med lav skatt har høy økonomisk vekst. Snarere tvert i mot. Norge er jo et eksempel på at produktivtetsutvikling og en offensiv velferdsstat går hånd i hånd. Det er ikke nødvendsig å sette ned skattene for å få opp veksten. Den er allerede høy.

For det andre er det jo ikke slik at man kan sette ned skattene i evig tid. For hva har Høyre tenkt å gjøre når skattene er blitt null? Tror de at veksten stopper opp?

For det tredje viser forskning på området at det er de lavtlønte som responderer mest på skatteendringer. Det er om man setter ned skatten på arbeid for de med laveste inntekter man får mest igjen for penga. Men det er ikke her Høyre har tenkt å sette inn støtet, for å si det sånn. Sjekk her hvem som får skattelette med Høyre. Det er ikke de lavtlønte, for å si det sånn.

Og for de fjerde har SSB allerede gjort noen beregninger for Norge. Mye kan sies om tallene, og det er sikkert ikke så mye å stole på. Men de viser nå at regnestykket går i minus. For hver kroner som gis i skattelette får man nemlig bare 56 øre tilbake. Det betyr at 44 prosent forsvinner i reine skatteletter.

Alt dette.

Det er derfor mer enn lett å tro at Høyre gjør dette - ikke i den gode hensikts skyld, men rett og slett - gjeeeesp - for å få ned skattene til de rike. Hørt den før? Same shit, new wrapping. Svinepelsene.

At KrF er med på dette betrakter jeg som et reint arbeidsuhell.

Derfor er det i disse dager jeg er ganske happy med å feire at det er ett år siden finansminster Kristin Halvorsen og et flertall på Stortinget sa nei til Høyres forslag om å utrede en dynamisk skattepolitikk.

Små og store gleder i livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar