tirsdag 16. mars 2010

Skandalen Svalsat

Visste du at den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 skjedde med hjelp av norsk teknologi?

Uten den norske værsatelitten på Svalbard hadde nemlig de amerikanske tropppene neppe funnet veien gjennom ørkensand og oljerøyk. 25. mars 2003 blåste nemlig ørkenstøv blandet med tykk røyk fra påtente oljeraffineri innover mørklagte Bagdad. Utenfor byen var det amerikanske infanteriet tvunget til å grave seg ned. Det meste av flyaktivitet hadde stoppet opp. Årsaken var at amerikanerne hadde ingen egne satellittstasjoner som kunne ta imot satelittdata som var ferske nok til at de kunne brukes for krigføringen. En slik stasjon finnes bare en plass i verden. På Svalbard. Den er eid av Norge. Det er Kongsberg Satellite Services som driver stasjonen.

Alt dette ifølge NRK.

SvalSat er en jordstasjon for satellittkommunikasjon. Siden SvalSat ligger så langt nord som 78 grader kan stasjonen ta imot data fra alle satellitter i polar bane, ved alle omløp. Dette gjør stasjonen unik i verdenssammenheng, skriver Wikipedia.

Dette er pikant i første rekke fordi det i Svalbardtraktatens §9 heter at Norge forplikter seg til å ikke "anlegge nogen befestning i de nevnte egner som aldri må nyttes i krigsøiemed". Det er ingen tvil om at det som nå er avdekket viser at den norske satelitten på Svalbard var en viktig forutsetning for den amerikanske invasjonen av Irak i 2003. Under invasjonen var den norske værsatelitten en nøkkelfaktor i å kunne gi de amerikanske invasjonsstyrkene informasjon om utvikling av vær; sandstormer, sikt osv.

På den ene siden skjønner jeg at det bare er snakk om et værvarsel. Utenriksdepartementet avviser overfor NRK at det er begått brudd på Svalbardtraktaten. – Det er ikke i strid med Svalbardtraktaten å laste ned data som blir brukt til en værmelding, slår polarrådgiver Karstein Klepsvik fast overfor NRK.

På den andre siden: Det er ingen tvil om at nøkkelbegrepet her er "anlegg" som ikke skal benyttes i "krigsøyemed".

SVs Bård Vegard Solhjell har bedt UD om en redegjørelse av saken. Den gleder jeg meg til å lese.

1 kommentar:

  1. Er vanligvis enig med deg, og i alle fall i at Norge ikke burde hatt noe som helst med invasjonen å gjøre. Men akkurat i denne saken tror jeg ikke artikkel 9 i Svaldbardtraktaten er til hjelp. Det er vel "befestning" som er nøkkelordet -- ikke "anlegg" (som ikke engang står i bestemmelsen - til forskjell fra verbet "anlegge"). Det er vanskeligere å få denne jordstasjonen inn under "befestning"-begrepet.. Skjønner at det kan gå litt fort i svingene av og til! :) Men stå på videre! Keep up the good work! :)

    SvarSlett