fredag 19. mars 2010

I anledning bursdagen

"Mener du i fullt alvor at det er mulig å forhandle med Taliban?" spurte Pål T. Jørgensen tørt. Dagen var 20. august 2009, det var et par uker igjen før det norske valget, og partileder i SV Kristin Halvorsen ble grillet av TV2.

Bakgrunnen var presidentvalget i Afghanistan samme dagen, og det var kommet meldinger om at Taliban sto bak bilbomber og attentater, og at folk som hadde stemt var funnet hengt. Den som ikke var for å slå tilbake mot Taliban var nærmest regnet som politisk tilbakestående. 

Men Kristin sto på sitt: "For å få til fred, det gjelder alle kriser, må man snakke med alle som er mulig å få i tale". 

Jeg husker dette godt, fordi det var et utrolig riktig, modig, tøft - og ikke minst vanskelig standpunkt å ha på den tiden. Det var midt i valgkampen. Det krevde ryggrad å stå på for det man mente var riktig.

Det letteste hadde vært å si "skyt dem ned". 

Høyres Jan Petersen hevdet at forhandlinger med Taliban vil være «farlig nær å vifte med det hvite flagget», og Frps Siv Jensen harselerte

Så går det noen måneder. Valgkampen i Norge er over. Vi snakker januar 2010. Det beveger seg i UD. 

Jonas Gahr Støre vil forhandle med Taliban. - Nøkkelen ligger i at de får til disse "afghanske prosessene" som kan sikre politiske svar på de spenningene, sier han.

FNs norske spesialutsending Kai Eide følger opp: - Parallelt med reintegrering av folk som deltar i opprørbevegelsen på bakken, må du ha en politisk prosess. 

Det er i sånne øyeblikk jeg er stolt over at det finnes partier som tør å gå foran, og bære kostnadene ved å si det riktige, selv om det ikke alltid er det letteste. Noen må si det som det er . Noen må tørre å gjøre det. Noen må åpne dørene.

Det er som historien om barnehager. Jeg kjenner SV-kvinner som gikk i demonstrasjonstog for førti år siden for å få barnehager. Førti år siden. I begynnelsen fantes det folk som så på barnehager som kommunisme og offentlig tankekontroll over barna og jeg vet ikke hva. Det ble etterfulgt av regjering etter regjering som enten var mot barnehager, eller som lovte å gjøre noe uten å gjøre noe. Etter at SV kom i regjering at det ble orden på det. Langsomt kommer de andre etter. Nå er det full dekning. 

Homopolitikken en annen. SV begynte å kjempe for homofiles rettigheter på et tidspunkt da homofili var forbudt i Norge. SV sto bak initiativet til partnerskapsloven i 1993, og i 2008 vedtok vi felles ekteskapslov for heterofile og homofile. 

Det var Gandhi som en gang uttalte at ”først overser de deg, så ler de av deg, så kjemper de mot deg, og så vinner du”.

SV er 35 år denne uken. Kristin Halvorsen sier at "SV er partiet som våger å tenke nytt, og som ikke gir seg før det får gjennomslag". 

Det er helt riktig sagt. Gratulerer med dagen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar