fredag 12. mars 2010

Takk og farvel

Så har virkeligheten innhentet Store norske leksikon på nett.

Det var ikke et sekund for tidlig.

Ideen med å starte et reklamefinansiert, toppstyrt, forlagseid leksikon med statsstøtte, på nett i Wikipedias tid, var bare for dum til å kunne overleve. De har slitt med å tjene penger, og legger ned hele greia fra første juli i år.

Det finnes to argumenter for å skulle opprettholde ideen SNL.

Begge er dårlige:

- Hensynet til det norske språk (slik Dagbladet skriver i dag på lederplass). Det holder ikke. Det finnes et språkråd, det produseres norske romaner, norske lærebøker, norske aviser - det finnes med andre ord et mangfold av arenar for det norske språkets opprettholdelse og utvikling. Et reklamefinansiert, statsstøttet, toppstyrt, forlagseid leksikon vil i dette perspektivet ikke representere noe unikt og superviktig bidrag.

- Kvalitetskontroll. Tanken er at professorer, fagfolk og forlagsfolk representerer et sjikt av folket som er bedre til å lage opplysende, kortfattede og informative artikler enn almuen. Det stinker elite lang vei, jeg liker det ikke - og Wikipedia er et eksempel på at et leksikon ikke trenger være gjort av en håndplukket elite for å være bra.

Nå vil Kunnskapsforslaget at staten overtar innholdet i bytte mot at leksikonet drives videre.

Eller sagt med andre ord: Vi har tapt penger. Send oss mer penger, overta ansvaret.

Jeg er for offentlig eierskap. Men - igjen - målt opp mot Wikipedias suksess, synes jeg det er en anakronisme, en feilprioritering og en ressurssløsing å forlange at staten skal drive en konkurrerende leksikontjeneste.

Takk og farvel.

2 kommentarer:

  1. Jeg synes ikke store norske har hatt mye å by på, artiklene er for tynne, der er vanligvis Wikipedia mye bedre. Men, det er dessverre ikke slik at Wikipedia er en særlig god kilde i mange tilfeller. Jeg finner svært ofte feil, og bruker ikke wikipedia som kilde for tyngre ting. Greit sted å starte for å kunne finne smarte søkeord, og genialt for populærkulturkunnskap, men ellers ikke godt nok.

    SvarSlett
  2. Hei, Anne, og takk for svar. Enig med deg i vurderingen av SNL nett, og det er klart at Wiki heller ikke er 100 prosent perfekt i dag. Men det er i prosess, og det blir stadig bedre, raskt. Se denne, fra en stund tilbake: http://php.digi.no/110350/dugnadsleksikon-er-verdens-storste

    SvarSlett