mandag 8. mars 2010

Kvinne | -dagen -uken -året -livet

Kvinnedagen. Én dag i året. Det er egentlig i overkant puslete.

Dagen er først og fremst en bauta over at resten av året egentlig tilhører mennene.  

Tenk deg hvordan samfunnet hadde vært om vi hadde bestemt oss for at vi ikke bare skulle ha én kvinnedag i løpet av et år, men at hele uken, hele året, ja, hele resten av ditt liv skulle være "kvinnelivet". 

I stedetfor "kvinnedagen" som en øy i "mannslivet". 

Tør du tenke tanken?

Tør jeg? 

Tenk hva vi da kunne fått til på trøkk bak arbeidet mot ufrivillig deltid, mot kommuner som spekulerer i små stillingsbrøker for å få turnusen til å gå opp? Hva vi kunne fått gjort med lønnsforskjellene mellom menn og kvinner? I arbeidet for at kvinner og menn skal få like muligheter? 

Dette er tanker som slår meg når jeg hører på Sylvi Listhaug fra Frp (Politisk Kvarter i dag).  

Hun sier programmatisk det som alle må si, nemlig at alle kvinner skal ha like muligheter. 

Men hun lyver. Partiet hun representerer er en reaksjonær støvsamler og likestillingsmessig bremsekloss.  

  • Frp er mot å rette opp den forskjellen mellom menn og kvinner som består i at kvinner tjener 85 prosent av det menn gjør, gjennom en likelønnssatsing. I programmet til Frp heter det at "det er ingen offentlig oppgave å fjerne lønnsforskjeller som oppstår naurlig i markedet".

  • Frp er mot likestillingspolitikk. I prinsipprogrammet heter det at "Forholdet mellom kjønn, grupperinger og enkeltmennesker bør […] tilpasse seg naturlig i arbeidsliv, fritid og privatliv, uten innblanding av offentlige organer". "Likestillingsarbeid i offentlig regi bør avvikles" skrev Frp på Stortinget i innstilling til statsbudsjettet for 2008.

  • Frp vil fjerne likestillingsloven. Frp vil fjerne likestillings- og diskrimineringsombudet
  • Frp er mot kvotering av kvinner til styrene, som er innført for å bryte ned noen av de mest mannsdominerte bastionene i Norge

  • Frp synes kontantstøtta er en helt super oppfinnelse - samtidig som vi veit at dette først og fremst er et virkemiddel for å holde barn hjemme fra barnehagen og mor hjemme med barn framfor å delta i yrkeslivet

Lista er lang og vond. 25 prosent av norges befolkning stemmer på dette partiet. 

Vi trenger noe mer enn én kvinnedag i året for å få gjort noe med slike holdninger. 

1 kommentar:

  1. Du går skeivt ut allerede på det første punktet du prøver å ta FrP på. Forskjellen på kvinners og menns lønn er ikke en forskjell som har oppstått naturlig i markedet. I markedet tjener menn og kvinner med lik bakgrunn likt, for likt arbeid. Det er derfor de fleste av mine kvinnelige kolleger tjener mer enn meg, de har mer ansvar, lengre erfaring og mer utdanning enn det jeg har. Den store lønnsforskjellen går mellom offentlig og privat sektor, og den er der fordi at det største partiet som er regjeringspartner med ditt parti har unnlatt å betale sine ansatte i stat og kommune det samme som sammenlignbare yrker i det private næringsliv. "Likelønns"-problemet er egentlig et Arbeiderparti/LO-problem, og har ikke egentlig noe med kjønn å gjøre. Lykke til med å løse problemet mens de som har skapt problemet er premissleverandører for det som skjer videre :)

    SvarSlett