mandag 10. januar 2011

Politiske ord for dagen

Noen tilsynelatende helt ufarlige ord og formuleringer er mye mer politisk ladet enn man skulle tro. 

Ta for eksempel et uttrykk som "det skal lønne seg å jobbe" (i betydningen det skal lønne seg å jobbe framfor å gå på trygd)". Det høres jo helt tilforlatelig ut. Ufarlig. Selvsagt. Nesten umulig å være skeptisk.

Klart det skal lønne seg å jobbe. Stoltenberg sier det. Arbeidsministeren sier det. NHO sier det. Denne VG-artikkelen sier det.  

Men bak disse ordene ligger det en meget politisk forutsetning, om at det er mulig å "velge" uføretrygd, om man synes det er det mest kule. Og derfor blir den "upolitiske" setningen brukt som et "upolitisk" argument for å gjøre noe "upolitisk", nemlig å senke trygdene, for å gjøre dem lavere relativ til lønningene, slik at det skal "lønne seg å jobbe". 

Jeg har skrevet litt om dette før, her

En annen slik "upolitisk" påstand er at "USA er Norges nærmeste allierte". 

Tyngden i den formuleringen ble veldig klar for meg at jeg hørte Frps Anders Anundsen uttale seg i forbindelse med TV2s avsløring av den amerikansk-norske spionenheten SDU (de som spionerte på nordmenn utenfor den amerikanske ambassaden). 

Det vil si det var ikke Anundsen jeg reagerte på, det var Siv Jensen.

Anundesen var faktisk ganske kul, i betydningen prinsippiell. Han sa som følger: 

- Vi kan ikke ha utenlandsk etterretning løpende rundt og registrere opplysninger om norske borgere uten at myndighetene er informert, sa han. 

Altså: Vi kan ikke ha dette. Av noen. Det er ikke forskjell på Iran, Kina eller USA. Vi kan ikke ha NOEN utenlandsk etteretning løpende rundt. Ikke noen.

Sier Anundsen. Kult sagt. Prinsippielt. 

Enter Siv Jensen. Om vår nærmeste allierte sier hun:  

- Frp har stor respekt for USAs behov for å beskytte seg, fordi vi vet hvilken situasjon USAs sikkerhet befinner seg i.

Det interessante her er jo selvsagt om Siv Jensen hadde ment det samme om det hadde vært Iran eller Kina som hadde overvåket norske borgere.

Ssannsynligvis noe helt annet. For nå er det hvertfall ikke USA som er problemet lenger.  Det er regjeringen. 

- Hva trodde [justisminister Knut Storberget] at disse tidligere politifolkene skulle jobbe med? At de skulle skifte dopapir? Storberget har åpenbart ikke stilt de rette kontrollspørsmålene. Dette er uklart og rotete, sier hun til Dagsavisen

Eller om hun hadde sagt det samme, etter at Storberget hadde informert Stortinget om en sak som luktet svidd herfra til Moss: 

- Dette frikjenner USA

Upolitisk?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar