fredag 7. januar 2011

Ukas skuffelse: Elin Ørjaseter

"Den som kan regne vil få vondt i magen av angst" (...) Det er betryggende å bo i et land der samfunnsøkonomer og forskere blir hørt i politikken" skriver kommentator Elin Ørjaseter i E24. Temaet hennes er uføretrygd. 

Det er sannelig ukas største skuffelse. Fordi vanligvis skriver hun saklig, innsiktsfullt og engasjert.

Men her tar Ørjaseter trippelt feil. Det som kjennetegner siste tiders uføredebatt er: 

- Den ene regnekyndige bløffer høyere enn den andre om hvor mye veksten har vært i antall uføretrygdede og utenfor arbeidslivet. NHO er den verste bløffmakeren av dem alle. Man får nesten anta at det finnes økonomer i NHO. Regne kan de hvertfall ikke. NHO tar feil

- At tallene bak "trygdeveksten" skulle gi grunnlag for Ørjaske magesmerter er helt bort i natta feil. Det er fantomsmerter. De siste ti årene har faktisk andelen uføre gått bitte litt ned. Andelen i yrkeslivet stiger. Andelen midlertidige og permanente utenfor arbeidslivet er på samme nivå i dag som i 1992. 

- At nøytrale "forskere får dominere debatten" er direkte feil. Fordi om dette hadde vært tilfellet hadde vi blitt presentert for et mye mer balansert tallmateriale enn det vi har fått hittil. Jeg har skrevet litt om forsøk på tallbløff fra høyresida her tidligere. 

Tilslutt må det være lov å spørre om Ørjaseter er alvorlig når hun sier "det er betryggende å bo i et land der samfunnsøkonome blir hørt". Økonomer? Som om dette var en slags nøytral, spesielt innsiktsfull elite av stjernetydere, en gjeng solare yppersteprester som vet alt, kan alt, ser alt? Som tar deg trygt gjennom natta? 

Selvsagt ikke. Man trenger ikke være økonom for å lese en tabell eller regne prosenter. Og når det gjelder de politiske forslagene, løsningene, grepene, som kommer som perler på en snor fra rådende økonomisk teori ("kutt i trygdene, så blir det mer lønnsomt å jobb") er de gjerne solid plassert på høyresiden, presentert med et slags ferniss av vitenskapelig aura. 

Du har grunn til å ha vondt i magen, Elin Ørjaseter. Men ikke av den grunnen du selv angir. 

1 kommentar:

  1. Å jukse og "lyve" med tall synes å være en nødvendighet for å kunne innynde seg for mulig publikum.
    Dessverre blir det mer og mer risikabelt å gjengi fakta og dermed også konklusjoner som almennheten (eller maktmennesker i posisjoner) ikke har "godtatt" på forhånd.
    Det blir tøfft å blogge, om man også skal fremme noe nyttig som det å være først på banen der de andre er tause.

    SvarSlett