mandag 4. januar 2010

Opptur og nedtur med Gerhard Helskog

Gerhard Helskog har en sak om Dagbladet i sin blogg. Her kritiserer han avisen som på lederplass har prestert å etterlyse mer selvsensur i den militære informasjonen som sendes hjem fra Afghanistan.

Bakgrunnen var norske soldater i kamp, og etter syv timer kriging fikk de norske soldatene sendt ut en granat som detonerte rett over opprørerne og drepte flere av dem.

"I det øyeblikket det går opp for de norske soldatene at de har fått inn en fulltreffer hører vi på opptaket at en norsk soldat roper "lekkert!", antagelig i lettelse. Der og da dør det trolig flere opprørere", skriver Helskog (jeg har ikke sett opptaket selv).

Det var lyden av dette gledesutbruddet som bekymret Dagbladet på lederplass:

"Nå er det kanskje forståelig at en norsk soldat reagerer med et slikt utrop i en dramatisk situasjon, men det er desto merkeligere at Forsvaret - som kontrollerer det meste av nyhetsformidlingen rundt det norske militære nærværet i Afghanistan - lot dette slippe igjennom. Dette var ikke lekkert, det var ekkelt"

Kort fortalt: Dagbladet mener det var "...merkelig at de lot dette slippe igjennom... det var ekkelt".

I've got news: Krig er ikke lekkert.

Mener Dagbladet at de bare skal vise lekre sider av krigen?

I såfall: Hvorfor?

Jeg er helt enig med Helskog at det er dundrende kritikkverdig at en norsk riksavis roper etter mer militær selvsensur. En slik avis har ikke skjønt sin egen rolle. Lederen er en skandale av dimensjoner.

Ingenting annet.

Det går imidlertid raskt over i det parodiske når Helskog forsøker å forklare hvorfor Dagbladet har formulert seg slik som de har gjort:

"Hvorfor refser Dagbladet Forsvaret? En teori er denne. Dagbladet er en regjeringsvennlig avis med tidvis sterke sympatier med SV. For SV er krigen de fører i Afghanistan ubehagelig".

På kortversjon betyr dette i følge Helskog at Dagbladet skrev denne lederen fordi SVere ønsker å framstille krigen så pen som mulig.

Helskog avslører at han er bedre på å avsløre enn å analysere.

Jeg er enig i at SV ønsker å trekke ut norske ISAF-soldater ut av Afghanistan. Og det kan godt være det finnes SV-sympatisører i Dagbladet (de av oss som husker Dagbladets Mehmet-kampanje eller "avsløringene" om Stein Ørnhøis jagerflykjøp vil kanskje si at den påstanden kan diskuteres).

Men at SV skulle ha et ønske om å gjøre krigen i Afghanistan til noe vakrere enn det den er, er så opplagt faktisk og strategisk feil at jeg håper Helskog selv forstår påstanden er en begått dumhet.

SV er mot krigen.

Ikke fordi den er ulekker.

Men fordi den ikke skaper fred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar