onsdag 6. januar 2010

Sett Terje Riis-Johansen på en dromedar

For noen år siden var jeg på kontoret til daværende stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp). På kontoret hadde hun et flott bilde av seg selv, ridende på en dromedar, omgitt av ørkensand og arabere. Bildet var tatt i forbindelse med en reise hun hadde gjort, i egenskap av å være olje- og energiminister i den første Bondevik-regjeringa, til Saudi-Arabia.


Saudi-Arabia er en stor oljeeksportør. Det samme er Norge. Vi har felles interesse av en høy og stabil oljepris. Det er da vi tjener penger.


Saudi-Arabia er medlem av OPEC, foreningen for oljeeksporterende land. Det er en forening som arbeider sammen for høy, stabil oljepris.

Norge er ikke medlem av OPEC (ja, du kan jo gjette hvorfor. Hint: Hvilken oljeslukende stormakt har stor glede av lavere oljepriser). Medlemmer blir vi nok heller ikke.Men derfor er det viktig å knytte bånd til nettopp de landene som har felles interesser med oss. At en norsk oljeminister besøker et OPEC-land er et tegn til markedene om at vi skjønner dette, og er klare til å bruke muligheten om den byr seg.


Slike muligheter kan for eksempel dreie seg om produksjonssamarbeid (Norge har samarbeidet med OPEC i perioden 1986 til 1990. Før 1986 og etter 1990 har det ikke vært iverksatt norske tiltak med sikte på å stabilisere prisene).


I tillegg til Marit Arnstad har både Einar Steensnæs (KrF) og Olav Akselsen (Ap) besøkt OPEC-land på vegne av norske regjeringer. Nå har vi en ny olje- og energiminister fra Senterpartiet. Noen dromedar har han ennå ikke ridd.

Hvorfor er dette viktig å gjøre?

Fordi det er i norsk interesse å øke våre oljeinntekter, og øke oljefondet. Det er i miljøets interesse at oljeprisen stiger.


Og det vil være bra for statsbudsjettet. Den norske handlingsregelen sier at vi skal bruke avkastninga av oljefondet, beregna til fire prosent av grunnkapitalen. Med andre ord; vokser fondet, så vokser antall oljekroner vi kan bruke (så er det en helt annen sak at fem prosent av 2000 mill kroner ikke bra for norsk økonomi, mens fire prosent av 2500 millioner helt greit - selv om begge deler blir 100 millioner kroner).


Derfor er det å sette olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på en dromedar i Saudi-Arabia en viktig ting å gjøre for norsk økonomi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar